Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

«Η τσάντα στο σχολείο»



Eγκύκλιος υλοποίησης δράσης με τίτλο «Η τσάντα στο σχολείο»

«Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας, εφαρμόζοντας την εγκύκλιο (Φ.7/219218/Δ1 13-12-2017) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση της δράσης «Η τσάντα στο σχολείο», σας ενημερώνει ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, η τσάντα των μαθητών θα παραμένει στο σχολείο. Κατά συνέπεια την Παρασκευή θα πρέπει οι μαθητές να μεριμνήσουν ώστε στην τσάντα να υπάρχουν όλα όσα θα χρειαστούν και για τη Δευτέρα. Κάποια βιβλία θα παραμένουν στο σχολείο και από την Πέμπτη.
Για τη δράση αυτή επισημαίνουμε πως, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, δεν είναι υποχρεωτική (η εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί σε εφαρμογή κάποιου νομοθετήματος αλλά με βάση απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. το οποίο αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Παιδείας). Επομένως δεν συνάγεται υποχρεωτικότητα εφαρμογής της εγκυκλίου.  Εναπόκειται στην παιδαγωγική κρίση των Συλλόγων Διδασκόντων να εκτιμήσουν, ελεύθερα, με δημοκρατικές διαδικασίες, τη δυνατότητα εφαρμογής της, όπως επίσης εναπόκειται στην κρίση κάθε διδάσκοντα να επιλέξει το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των κατ’ οίκον εργασιών με βάση τη δυναμική της τάξης του, επιλέγοντας, πιθανόν, και ημέρες που δεν θα αναθέσει κατ’ οίκον εργασίες.
Τα σχολεία της 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας (Παγγαίου), σε συνεργασία με το Σχολικό μας Σύμβουλο κ. Αλβανόπουλο Γεώργιο, εφαρμόζουμε τη δράση αυτή εδώ και μερικά χρόνια. Η εφαρμογή της γίνεται για ένα (1) Σαββατοκύριακο το μήνα.  Στο Σχολείο μας εφαρμόζεται από κάποιους εκπαιδευτικούς οι οποίοι οι ίδιοι έχουν επιλέξει να εφαρμόζουν τη δράση, χωρίς να τους το επιβάλλει κανείς και όχι απαραίτητα το Σαββατοκύριακο.
Σε σχέση με τα όσα ορίζει η εγκύκλιος η δράση σύμφωνα με το Υπουργείο, υλοποιείται:
          Με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών».
     Τα παιδιά αφήνοντας την τσάντα στο σχολείο, να δραστηριοποιούνται δημιουργικά, εκτός σχολείου, με δράσεις είτε εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος είτε εκτός (εξωσχολικές δραστηριότητες), χωρίς να έχουν το φόρτο των μαθημάτων της επόμενης μέρας.
         Τα μαθήματα της επόμενης μέρας θα έχει σχεδιαστεί να γίνουν στο σχολείο με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και χωρίς να υπάρχει ανάγκη να μεταφερθεί νέο υλικό στο σχολείο την επόμενη μέρα (βιβλία, τετράδια, κ.λ.π).

                                                                                                                                                 Σας ευχαριστώ
               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου