Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Δ.Π.Μ.Σ.-Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες διοργάνωσαν το 2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ

«Η ιδιότητα του Μαθητή-Πολίτη μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων» 

στις ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΙΟΥ 2023 όπου μαθητές σχολείων του δήμου Παγγαίου παρουσίασαν τις εργασίες τους!

  • Οι μαθητές των 2 τμημάτων ΣΤ παρουσίασαν στην Θεματική Ενότητα Εργασίας: Φροντίζω το Περιβάλλον -Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά την εργασία «Μαθητές ξεναγοί, δημοσιογράφοι .....Ανάδειξη Τοπικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Υλική, Άυλη, Φυσική»



  • Οι μαθητές του Ε'2 παρουσίασαν στην Θεματική Ενότητα Εργασίας: Φροντίζω το Περιβάλλον την εργασία: «Η φίλη μας η θάλασσα»



Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Ημερήσια εκδρομή «Σπήλαιο Πηγών του Ποταμού Αγγίτη»στη Δράμα 31/5/2024

 Στις 31/5/2024 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου μας  καθώς και πολλών γονέων/κηδεμόνων .

Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη (Μααράς) τοποθετείται βόρεια της υδρολογικής λεκάνηςΔράμας, που περιβάλλεται από τα όρη Φαλακρό, Μενοίκιο, Παγγαίο και Σύμβολο[1]. Βρίσκεται 25 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμαςκαι 500μ. από τον οικισμό Αγγίτης του Δήμου Προσοτσάνης. Θεωρείται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα, με μήκος περί τα 15 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 12,5 περίπου έχουν χαρτογραφηθεί.

Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 12 χιλιομέτρων. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων, τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου.

Το τμήμα του σπηλαίου που έχει εξερευνηθεί φθάνει τα 7.800 μ. ενώ περιλαμβάνει συνολικά 10.200 μ. στοών. Έτσι, αποτελεί το μεγαλύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα καθώς το γνωστό μέχρι σήμερα τμήμα είναι 5.278 μ. σε ευθεία. Επίσης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος διαδρομών σπήλαιο στην Ελλάδα (πρώτο το Σπήλαιο Δυρού με 12.000 μ.).[4]

Είναι γνωστό και με το όνομα σπήλαιο Μααρά, η ετυμολογία του οποίου είναι είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό

Ένα πολύ μικρό τμήμα του σπηλαίου στην έξοδο του ποταμού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Στη συνέχεια φιλοξενηθήκαμε στον πανέμορφο και καταπράσινο χώρο του Πάρκου των Κομνηνών στη Δράμα .

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους και το προσωπικό  του Πάρκου για την άψογη εξυπηρέτηση.

Επίσης τους γονείς/κηδεμόνες για την άψογη συνεργασία τους.

Τέλος τους εκπ/κούς του σχολείου μας που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λειτουργήσουν όλα ομαλά καθώς και τους μαθητές για την άψογη συμπεριφορά τους!!!!